Πέμπτη 12 Μαΐου 2011

Ταξίδι σε ένα Δίκτυο

Ταξίδι σε ένα Δίκτυο
Σε μια εποχή που τα δίκτυα  των υπολογιστών κυριαρχούν στην καθημερινότητά μας και μετατρέπουν τον πλανήτη σε μια απέραντη γειτονιά, το «Ταξίδι σε ένα Δίκτυο», έρχεται να ξεναγήσει τους μαθητές και τις μαθήτριες στο μαγικό κόσμο της ψηφιακής τεχνολογίας. Το ταξίδι αυτό εμπεριέχει τη μεταφορά μερικών bits πληροφορίας και την πλοήγησή τους σε ένα δίκτυο ώστε να γίνουν αντιληπτά η υποδομή, τα χαρακτηριστικά, οι λειτουργίες και οι υπηρεσίες των δικτύων.
Οι δραστηριότητες που αναπτύσσουμε στα πλαίσια της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ακολουθούν τους διδακτικούς στόχους των Προγραμμάτων Σπουδών του Γυμνασίου και του Λυκείου και δημιουργούν ένα ταξίδι για τους μαθητές και τις μαθήτριες μέσα στις ποικίλες εφαρμογές των δικτύων στην καθημερινή ζωή.
Για να μπορέσουμε να οργανώσουμε και να παρουσιάσουμε την αρχιτεκτονική, τη δομή, τις αρχές και την ορολογία ενός δικτύου, όπως επίσης και να αναπτύξουμε την επικοινωνία και τη σχέση αλληλεπίδρασης του μαθητή ή της μαθήτριας με αυτό, ακολουθήσαμε τη μέθοδο διδασκαλίας που ονομάζεται: «από επάνω προς τα κάτω». Μια μέθοδος, η οποία ακολουθεί την αρχιτεκτονική οργάνωσης ενός δικτύου σε επίπεδα με συγκεκριμένα ερωτήματα, και παράλληλα οδηγεί την εκπαιδευτική διαδικασία στην «εξερεύνηση» των απαιτούμενων απαντήσεων. Προσεγγίζουμε αρχικά έννοιες και εφαρμογές που γνωρίζει και χρησιμοποιεί ο μαθητής και η μαθήτρια στην καθημερινότητα (και οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στα υψηλότερα επίπεδα), για να καταλήξουμε στη δομή και τις διαδικασίες που δε γνωρίζουν (και τα οποία  συμπεριλαμβάνονται στα χαμηλότερα επίπεδα). Έτσι, την παρακάτω διαδρομή των δραστηριοτήτων
Το ταξίδι εξερεύνησης των δικτύων υπολογιστών άλλοτε προσωποποιημένο και προσαρμοσμένο στις ανάγκες ενός μαθητή / μιας μαθήτριας που επιθυμεί να επικοινωνήσει με ένα φίλο / μια φίλη και άλλοτε  απρόσωπο προκειμένου να  μεταφερθεί μια ψηφιακή πληροφορία, εξελίσσεται ακολουθώντας τα παρακάτω σενάρια:

1.      [Η επικοινωνία στα Δίκτυα]. Με το σενάριο αυτό προσπαθούμε να απαντήσουμε στην ερώτηση: «ποια είναι τα βασικά στοιχεία και οι ‘κανόνες’ στην επικοινωνία ενός δικτύου υπολογιστών;».
2.      [Οι εφαρμογές του χρήστη «εξυπηρετούνται» στα επίπεδα]. Εδώ  προσπαθούμε να προσδιορίσουμε τη διαδρομή που ακολουθεί η πληροφορία στα επίπεδα, αξιοποιώντας γνωστές υπηρεσίες του διαδικτύου.
3.      [Η διασύνδεση των δικτύων δεδομένων]. Στο τρίτο σενάριο σχεδιάζουμε και υλοποιούμε το δίκτυο της επικοινωνίας τους προκειμένου να προωθήσουμε τα δεδομένα.
4.      [Τα δεδομένα «ελέγχονται» και μεταφέρονται με ασφάλεια]. Στο σενάριο  αυτό προσπαθούμε να ελέγξουμε την ασφαλή μεταφορά των δεδομένων στις διαδρομές που ακολουθούν.
5.      [Τα δεδομένα «ταξιδεύουν» στο δίκτυο]. Τέλος, παρατηρούμε τη μεταφορά της πληροφορίας στα μέσα μετάδοσης προκειμένου να κατανοήσουμε τα χαρακτηριστικά που την επηρεάζουν. www2.e-yliko.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου